Monday, November 28, 2016

Koleksi Filem Menarik

Selamat datang ke Koleksi Filem Online, pelbagai Filem menarik dikumpulkan di sini sebagai koleksi peribadi dan juga untuk hiburan buat santapan minda dan jiwa pembaca Blog di luar sana.. Filem tempatan dan antarabangsa bersama dikumpulkan yang diambil dari sumber Facebook dan Youtube, memudahkan pencarian Filem menarik untuk ditonton.. Pasti menyeronokkan bila dapat menonton Filem digemari samaada untuk diri sendiri, bersama rakan dan keluarga. Jom kita tonton Filem menarik!


⇨Intro: 1. Tentang Sultan Muhammad Al Fatih
2. Intro Lagu
Full Movie Sultan Muhammad Al Fatih Subtitle Indonesia

CALL OF DUTY: Infinite Warfare All Cutscenes (Game Movie)

DORAEMON 2016

THE JUNGLE BOOK 2016

Telemovie CILI 2016

MAMA SADO

TRAIN TO BUSAN

The Teacher's Diary 2014






Baca Lagi ...

Monday, November 21, 2016

Buah Lemba?

  

Pernahkah anda memakan buah Lemba? Haha, penulis sendiri pun tak pernah makan.. Tapi orang tua2, atau mereka yg pernah makan buah ini tentu tahu selain berfungsi sebagai pemanis juga punya pelbagai kegunaan dan khasiat ubatan dari pokok tersebut. Bila saja anda makan buah ini, ia akan memberi kesan sementara iaitu makanan yang masam atau pahit dan tawar akan menjadi manis..

Lemba atau nama saintifik pokok ini CURCULIGO LATIFOLIA juga lebih dikenali sebagai Pinang Puyuh di Kelantan ialah sejenis tumbuhan yang tumbuh secara berumpun yang agak besar yang biasa ditemui dikawasan belukar yang agak redup dan terlindung dari cahaya matahari.

Daunnya ringkas, berwarna hijau, keras atau kuat, berbentuk bujur. Saiz daun yang matang berukuran antara 55-57cm panjang dan 15-17cm lebar. Daunnya bersifat menirus pada kedua-dua bahagian hujung dan pangkalnya. Bahagian tepi daun berkeadaan licin dan daun lemba mempunyai banyak urat daun pada permukaannya. Tangkainya panjang 90-92cm. Bunga tumbuhan ini terbit daripada dasar atau pangkal pokok. Bunganya berwarna kuning, kecil dan berbentuk loceng dan berada dalam gugusan.Setiap bunga mempunyai 6 kelopak dan berwarna kuning terang. Buah matang lemba berbentuk seperti beri berwarna putih dan rasanya manis bila dimakan seperti tetimun manis dan menaikan selera. Buahnya berada dalam bentuk tandan seperti buah pinang.

Sebenarnya buah lemba tidaklah terlalu manis dengan sendirinya, ia menghasilkan rasa manis selepas pengambilannya seperti meminum air selepas memakannya. Ini turut terjadi pada bahan masam, apabila dimakan setelah mengambil buah ini akan terasa manis, maka kerana ini kaum pribumi memakan buah ini terlebih dahulu sebelum memakan buah-buahan masam.


⇨Sumber: 1. herbadantumbuhan
2. animhosnan


Baca Lagi ...

Saturday, November 19, 2016

Petua Menghalau Serangga Dan Haiwan Berbisa


Khazanah ilmu lama atau ilmu orang tua2 dulu kadang lebih mujarab dan menjimatkan kos.. Tidak salah rasanya cuba mempraktikkan ilmu yg semakin lama dilupakan kerana kecanggihan dunia moden.
Tambahan pula kos barang semakin meningkat kini, maka alternatif terbaik yg boleh digunapakai adalah pengetahuan Ilmu Petua yg telah lama diamalkan oleh orang dulu2.

Tanpa kita sangka benda yg kita anggap remeh kerana jahil atau tiada ilmu, rupanya punyai banyak manfaat berguna dlm kehidupan seharian kita...




Baca Lagi ...

Pelbagai Doa Untuk Penyembuhan Segala Penyakit


Doa adalah senjata orang beriman. Berdoalah dengan penuh pengharapan, Allah sentiasa mendengar. Pendek atau panjang suatu Doa bukan ukuran, kerendahan hati dan keyakinan itu yang menjadi nilaian disisinya.. Sememangnya takdir sudah ditentukan Allah, namun sebagai manusia sesuatu usaha itu perlu dikerah, penyerahan kepadanya adalah jalan terindah. Pintalah kepadanya dengan kesungguhan dan penuh kerendahan hati, pasti Allah akan mengabulkannya...





Baca Lagi ...

Friday, November 18, 2016

Cerita Lawak Robot Pengesan Pembohongan


Samad adalah seorang profesor terulung, dia berhasil mencipta robot yang boleh mengesan pembohongan, dia membuat robot itu sehinggakan ketika mendengar pembohongan, robot tersebut akan terus menampar si pembohong itu…

Samad dengan bangganya membawa robot itu ke ruang tamu dan menunggu anak lelakinya pulang. Tapi anaknya tidak kunjung pulang. Sehinggalah hampir jam 12 tengah malam barulah anaknya pulang.

“Kamu dari mana?” tanya Samad.
“Ada pelajaran tambahan ayah”, jawab anaknya.

PANGG!!
Robot tersebut menampar anaknya.

“Nak, ini adalah robot ciptaan ayah, dia akan menampar sesiapa yang berbohong! Sekarang katakan dengan jujur, kenapa kamu pulang lewat??!
“Maaf ayah… saya baru habis belajar di rumah kawan…”.
“Belajar apa?
“Belajar Matematik ayah”.

PANGG!!
“Katakan dengan jujur apa sebenarnya kamu telah buat sampai balik lewat malam?!”
“Maaf ayah… saya melepak dengan kawan bermain game komputer”.
Mendengarkan itu marahlah Samad.
“Kamu nie… kecil-kecil dah nakal… kamu nak jadi apa bila besar nanti?! Malukan ayah saja perbuatan kamu nie. Masa ayah kecil dulu , ayah tak pernah pun melepak dengan kawan.

PANGG!!
Samad ditampar oleh robotnya.
Suasana hening untuk beberapa ketika…
Isteri Samad kemudian masuk ke ruang tamu dan langsung berkata… “Huh, sama saja kelakuannya, ke mana akan tumpahnya kuah kalau tak ke nasi? Bagaimana pun sememangnya dia anak awak…”

PANGG!!
Robot menampar isteri Samad sebelum isterinya sempat menyelesaikan kata-katanya…
dan semua terdiam…



Baca Lagi ...

Tuesday, June 21, 2016

Cara Kreatif Mengikat Tali Kasut

  
Kasut tidak hanya berfungsi sebagai pelapik kaki bagi memberi keselesaan, malah ia melengkapkan penampilan diri agar menarik dan anggun ketika melangkah. Sesuai dengan fungsinya sebagai pelindung kaki dan penambah gaya.. Kreativiti dalam menggayakan kasut juga turut memberi nilai keceriaan dan kecantikan sesuatu kasut itu seperti seni mengikat tali kasut. Mungkin anda merasa bosan melakukan sesuatu perkara yang sama setiap hari atau setiap kali anda memakai kasut. Apa kata anda cuba kelainan dalam menggayakan kasut dengan pelbagai cara mengikat tali kasut yg menarik. Pasti seronok bila ada yg memuji cara anda mengikat tali kasut...




Baca Lagi ...

Sunday, February 7, 2016

Cara Mudah Membuat Baja Sendiri


Kepada anda di luar sana yang suka berkebun dan tercari-cari cara atau kaedah membuat baja secara mudah, idea menghasilkan baja seperti ini pasti sedikit sebanyak menyelesaikan masalah pembajaan tanaman dan kos yang terlibat. Kos bahan-bahannya tidaklah begitu mahal cuma menggunakan kulit telur, kacang hijau dan beras. Semudah ABC sahaja cara penyediaan dan penghasilannya.. Apapun anda boleh mencubanya sendiri, belum cuba belum tahu, sudah cuba baru tahu... Selamat Mencuba!



۞PROMOSI HEBAT MULTI FUNCTION BAG 2 IN 1 - ROSE RED۞


Beg Tangan Yang Bergaya Dan Menawan..


Sebuah Beg Tangan Pelbagai Guna yang menarik dan anggun dibawa bersama samaada di Majlis atau di mana saja..
Diperbuat dari kulit getah yang berkualiti.

Saiz dan ukuran beg:
PANJANG : 37CM
LEBAR : 18CM
TINGGI : 21CM
TINGGI PEMEGANG BEG : 15CM
PANJANG TALI BEG : 110CM
BUKA DAN TUTUP BEG : ZIP
GRED BEG : AA FASHION BAG (PERCUMA 1X BERUANG)

Cepat dapatkan beg yang menarik dan anggun ini dengan segera:-
☎ sms/whassap "ROSE RED" ke 011-31210159 ☎
☎ sms/whassap "ROSE RED" ke 011-31210159 ☎
☎ sms/whassap "ROSE RED" ke 011-31210159 ☎

p/s : Jika tiada Reply dari kami bermakna Stok MULTI FUNCTION BAG 2 IN 1 - ROSE RED sudah habis. Cepat SMS / Whassap sekarang !
Baca Lagi ...

Saturday, February 6, 2016

Motivasi Dari Jack Ma


Nasihat Yang terbaik dari orang paling kaya di China.. Jack Ma.
Jack Ma berkata, "Tolong beritahu anak2 kamu bahawa dunia berubah setiap hari dan tiada sesiapa akan menunggu bila masa sudah berlalu." Bila pemetik api dicipta, mancis perlahan-lahan lenyap. Bila kalkulator dicipta, abakus juga menghilang. Bila jualan langsung/penjualan secara talian meningkat, pamasaran secara tradisional menurun. Bila smartphone dan 4G (akses internet tanpa talian) diperkenalkan kpd dunia, kita tidak perlu lagi memasang komputer di rumah. Bila Wechat dan Whatsapp (mesej teks/suara/video bergerak) dibangunkan, mesej teks tradisional tidak lagi sepopular dulu..

Jangan kita tuduh "siapa ambil bisnes siapa." Ia hanyalah disebabkan manusia lebih menyesuaikan dan mengadaptasi kpd idea baru dan perubahan dunia.

Ada orang bertanya kpd Jack Ma, "Apakah rahsia kejayaan kamu ?" Dia berkata "Sangat mudah... saya buat (bertindak) semasa kamu hanya memerhati."

Kalau kamu habiskan masa mengkomplen, kamu akan menjadi seorang yg suka menyalahkan. Kalau kamu luangkan masa untuk kekal sihat, kamu akan nikmati kehidupan sihat yang baik. Kalau kamu habisklan masa menjadi seorang yg suka marah2, kamu mungkin menjadi orang yang jahat dan dibenci. Kalau kamu luangkan masa untuk belajar, kamu mungkin beroleh kebijaksanaan. Kalau kamu habiskan masa dgn keluarga, kamu akan mewujudkan kasih sayang dan perhubungan yg aman dgn orang-orang yg kamu sayangi..

Ingatlah dunia berubah setiap hari. Kalau kamu tidak berubah, kamu akan ketinggalan. Kamu tuai apa yang kamu semai / guna dgn masa kamu.

Ini ialah Jack Ma pemilik alibaba .com, beliau antara tokoh terhebat dalam dunia internet dunia. beliau bercerita...

Posted by Aliff Syukri Terlajak Laris on 1hb Februari 2016


#MotivasiHebat
#RenunganBersama

۞PROMOSI HEBAT MULTI FUNCTION BAG 2 IN 1 - ROSE RED۞


Beg Tangan Yang Bergaya Dan Menawan..


Sebuah Beg Tangan Pelbagai Guna yang menarik dan anggun dibawa bersama samaada di Majlis atau di mana saja..
Diperbuat dari kulit getah yang berkualiti.

Saiz dan ukuran beg:
PANJANG : 37CM
LEBAR : 18CM
TINGGI : 21CM
TINGGI PEMEGANG BEG : 15CM
PANJANG TALI BEG : 110CM
BUKA DAN TUTUP BEG : ZIP
GRED BEG : AA FASHION BAG (PERCUMA 1X BERUANG)

Cepat dapatkan beg yang menarik dan anggun ini dengan segera:-
☎ sms/whassap "ROSE RED" ke 011-31210159 ☎
☎ sms/whassap "ROSE RED" ke 011-31210159 ☎
☎ sms/whassap "ROSE RED" ke 011-31210159 ☎

p/s : Jika tiada Reply dari kami bermakna Stok MULTI FUNCTION BAG 2 IN 1 - ROSE RED sudah habis. Cepat SMS / Whassap sekarang !
Baca Lagi ...

Wednesday, January 20, 2016

Dilwale Oh Dilwale..

Demam Dilwale melanda Malaysia, di sana sini sedang asyik bercerita dan melayan lagu hot Dilwale iaitu Janam Janam dari dewasa sampailah budak kecik pandai nyanyi lagu tersebut. Betulke best? Jom kita layan lagu Janam Janam. Jangan Jahanam sudahlah...

Lagu ape ek yg brader ni main..? cam best je.. hehe #dilwalefeverKredit: Safuan KLm

Posted by Siakap Keli on 12hb Januari 2016

#InstaArtis: Amacam Ayda Jebat nyanyi lagu 'Janam Janam'?

Posted by ERA fm on 15hb Januari 2016


۞PROMOSI HEBAT DESIGNER BAG (2 IN 1 SET) - JESSICA MINKOFF۞


Beg Tangan Yang Bergaya Dan Menawan..


MATERIAL : QUALITY ARTIFICIAL LEATHER

LENGHT : 36CM
WIDTH : 15CM
BOTTOM WIDTH : 16CM
HEIGHT : 24CM

HANDLE HEIGHT : 16CM
STRAP LENGHT : 110CM
OPENING CLOSER : ZIP AND BUTTON
CONTENT : A4 (3 COMPARTMENT)
GRED : AAA WITH JESSICA MINKOFF LOGO FREE 1 SILING BAG WITH LONG STRAP

POSTAGE FEE: 1.2KG (SM RM9, SS RM18.40)

☎ sms/whassap "JESSICA" ke 011-31210159 ☎
☎ sms/whassap "JESSICA" ke 011-31210159 ☎
☎ sms/whassap "JESSICA" ke 011-31210159 ☎

p/s : Jika tiada Reply dari kami bermakna Stok DESIGNER BAG (2 IN 1 SET) - JESSICA MINKOFF sudah habis. Cepat SMS / Whassap sekarang !
Baca Lagi ...

Saturday, January 16, 2016

Kisah Lucu Cara Mengelak Disaman Polis

Disaman polis pasti adalah suatu perkara yang tidak diingini berlaku oleh setiap orang. Tapi bila dah nak kena saman tu tentu pelbagai cara dan helah digunakan untuk melepaskan diri.. Begitu juga halnya dengan cerita dalam video ini. Agaknya orang yang nak kena saman ni Cikgu Fizik, Kih2.. Dia bernasib baik pasal momentum timbangrasa polis trafik tu agak stabil. Kalau tak mungkin momentum pen polis trafik tu diluar kawalan...

Dia bernasib baik pasal momentum timbangrasa polis trafik tu agak stabil. Kalau tak mungkin momentum pen polis trafik tu...

Posted by Himpunan Cerita Lawak on 7hb Julai 2013

THIS IS IT LAH!!!! 󾌴󾌴󾌴󾌴 HAPPY WEEKEND!! PEOPLE!!!!!

Posted by Mohammad Azri Pekandankokoku on 29hb Oktober 2015


۞PROMOSI HEBAT SMARTWATCH۞


Yang Mana Satu Menjadi Pilihan..


Malas nak pegang Hp?
Selalu lupa dan tertinggal handphone?

Kelebihan smart watch :
✔ boleh call dan answer call
✔ boleh read sms, whassap dan sebagainya
✔ camera shutter bila nak snap gmbr dari phone cuma touch skrin jam dan gmbr akan muncul di jam kemudian auto save di phone
✔ support music
✔ calculator
✔ alarm jam
✔ recording
✔ accept BT notification
✔ bluetooth connect to phone
✔ Anti lost function bila phone anda jauh dari anda dlm jarak 10 meter smartwatch akan vibrate dan alarm berbunyi
✔ Sport function seperti kira kalori dlm badan,sleep well dan lain2

Ada 3 warna : hitam,putih dan merah
Bukan RM250, Bukan RM200
Harga Promosi Kali ni RM1XX sahaja!!!
Untuk dptkan harga DISKAUN ini,
komen "SAYA NAK" di bawah dan
☎ sms/whassap "SMART" ke 011-31210159 ☎
☎ sms/whassap "SMART" ke 011-31210159 ☎
☎ sms/whassap "SMART" ke 011-31210159 ☎

p/s : Tawaran akan ditutup pada bila2 masa sahaja!
p/p/s: Jika tiada Reply dari kami bermakna Stok Jam SmartWatch Limited Edition sudah habis. Cepat SMS / Whassap sekarang !
Baca Lagi ...


Blogged.my
Kedai Backlink,Backlink Percuma
Hijri Calendar
Kalendar Besar
My Weather✔