Friday, August 1, 2014

Rezeki Milik Allah

Seekor kuda tidak diberi makan oleh tuannya kerana kalah dalam satu pertandingan. Namun yang menentukan rezeki kuda itu bukanlah tuannya... ALLAH telah menentukan ada rezeki lain untuk kuda tersebut walaupun tuannya tidak memberi dia makan..

Lihat, siapa yang ALLAH hantar untuk memberikan kuda itu makan? Subhanallah... Rezeki itu memang ketentuan Allah... Tiada siapa yang boleh menafikannya. Bila melihat kejadian atau peristiwa sedemikian, tentunya terlintas difikiran kita bagaimana ianya boleh berlaku. Begitulah kehendak Allah, jika dia mahu memberi rezeki kepada makhluknya tiada apa yang mustahil atau boleh menghalangnya. Pengajaran yang boleh diambil ialah kita sebagai hambanya harus ingat bahawa Rezeki itu ditentukan olehnya sementara jalan ke arahnya seperti ikhtiar, usaha dan manusia atau persekitaran disekeliling kita hanyalah perantaraan atau sebab musabab yang dijadikan Allah untuk disampaikan Rezeki itu.

Rezeki itu sememangnya hak ketentuan dari Allah semata-mata...
Apa pula kata Ustaz mengenai Rezeki? Jom tengok video di bawah..Like Facebook Kami?

Jangan lupa tinggalkan mesej anda kat sini.. Senang nak jejak balik pesanan dan juga blogwalking disamping dapat menghubungkan silaturahim dan ukhwah sesama kita tak kira samaada di Malaysia atau di mana sahaja..
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Blogged.my
Kedai Backlink,Backlink Percuma
Hijri Calendar
Kalendar Besar
My Weather✔