Saturday, March 15, 2014

MH370 Masih Dalam Pencarian..

Kehilangan pesawat MH370 telah masuk 8 hari kini dan masih lagi dalam pencarian. Pelbagai spekulasi dan kata-kata yang tidak enak didengar dan menyentuh emosi ahli keluarga terlibat terpaksa dialami oleh mereka..

Manusia ini bila dia mula bercakap tak pernah nak fikir hati dan perasaan orang. Padahal semua yang mereka luahkan itu samaada sedar atau tidak boleh menyakitkan dan adakalanya benda yang sama juga mungkin boleh jadi kat dia tapi berbeza bentuk ujiannya cuma dia perasan atau tidak..

Benarlah ujian ini untuk menguji iman kita kepada Allah. Kerana Allah itu juga tidak dapat kita lihat dengan mata kasar. Untuk yakin, percaya dan tawakal kepada tuhan yang sifatnya tidak menyerupai dan diserupai, inilah ujiannya.. Masih bolehkah kita beriman bahawa Allah itu tuhan jika kita tidak melihat kekuasaannya? Masih bolehkah kita yakin bahawa di sebalik kejadian ini punya hikmah dan rahsia yang Allah mengaturnya jika kita tidak dapat mengesan jejak pesawat yang hilang?

Setiap kali berita berkumandang, kita jadi sebak. Kita yang jarang ingat pada allah sepanjang masa, jadi ingat. Yang jarang berdoa untuk orang lain merayu kebaikan untuk orang lain. Semuanya melalui ujian ini..

Allah mahu kita merayu padaNya, memohon pertolonganNya. Allah mahu memberitahu kita bahawa Dialah Tuhan yang Esa, satu tiada dua. Dan hanya kepada Dia kita meminta pertolongan dan tiada yang lebih berkuasa...
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Blogged.my
Kedai Backlink,Backlink Percuma
Hijri Calendar
Kalendar Besar
My Weather✔