Friday, February 21, 2014

Shanghai Tower Dipanjat 2 Lelaki Rusia Yang Nekad Berani

Dua anak muda Rusia Vadim Makhorov dan Vitaliy Raskalov telah nekad memanjat bangunan pencakar langit kedua tertinggi dunia selepas Burj Khalifa Dubai secara tanpa kebenaran dan tiada sebarang alat keselamatan.Mereka yang terkenal dengan gelaran Urban Ninjas telah memanjat Shanghai Tower setinggi 650 meter hanya dengan membawa kamera Go Pro dan beg galas.

Tindakan nekad 2 anak muda ini telah dilakukan pada 31 Januari yang lalu, bertepatan dengan national holiday di China.Hari tersebut dipilih kerana seluruh rakyat China sedang bercuti merayakan tahun baru, tak terkecuali petugas keselamatan dan buruh yang mengerjakan pembinaan Shanghai Tower.


Ketika waktu malam menjelang tiba, keduanya mulai menyusup masuk ke dalam bangunan tersebut.Bangunan ini sebenarnya masih dalam proses pembangunan, dan mereka menaiki 120 tingkat yang ditempuh selama dua jam melalui anak tangga. Di tingkat ke-100, keduanya mengambil peluang untuk ber-selfie ria dengan pose duduk dan berjalan di pinggir balkon tanpa sebarang alat keselamatan.Gambar dan video yang diambil semasa mereka berehat di situ sungguh menakjubkan dengan pemandangan bangunan yang menembus awan.. Tidak merasa puas dengan semua itu, mereka memanjat pula tiang menara yang paling tinggi dan terakhir pada bangunan Shanghai Tower.
"Mama bakal terkejut dengan apa kita lakukan!" teriak mereka dalam bahasa Rusia.. Mereka masih mampu bergembira memperlihatkan tangan mereka yang kotor karena memanjat.Tiada kecederaan yang mereka alami semasa aktiviti memanjat hanya keletihan setelah berjaya melakukannya.


  
"Pemandangannya adalah seperti dari jendela pesawat. Target kami memanjat bangunan pencakar langit tertinggi di China dan kedua tertinggi di dunia. Rasanya luar biasa hebat ketika berjaya lakukannya. Langit adalah sempadannya!" kata Vadim kepada wartawan.

Wah! sungguh berani mereka berdua ini.Rasanya orang gila kat Tanjung Rambutan dan yang nak bunuh diri pun tak berani nak buat macam tu.Seriau penulis tengok aksi mereka ini..


Amaran! Jangan tiru aksi merbahaya ini.

Muaturun Video ini? Ketahui caranya di sini⇨: Muaturun Youtube

Sepetang Bersama Blogger dan Yeo's 2014

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Blogged.my
Kedai Backlink,Backlink Percuma
Hijri Calendar
Kalendar Besar
My Weather✔