Saturday, January 7, 2012

Kereta Mesra Alam Volkswagen Aqua

BEIJING: Seorang Perekacipta China telah menghasilkan rekaan baru iatu sebuah kereta menakjubkan yang boleh bergerak di atas jalan raya, pasir, ais dan juga air.
Yuhan Zhang, 21, adalah pelajar perempuan dalam bidang Rekabentuk Perindustrian dari Universiti Xihua telah berjaya menghasilkan sebuah kenderaan Konsep yang diberi nama Volkswagen Aqua.Kenderaan ini telah direkacipta dalam sebuah pertandingan yang ditaja oleh Pengeluar Kereta German dan mendapat Anugerah Rekabentuk Kereta.

Kenderaan pelbagai rupa bumi ini,mempunyai kelajuan Maksimum 100km/h dan beroperasi seperti Hovercraft yang mampu bergerak dengan lancar diantara pelbagai bentuk permukaan yang berlainan.

Volkswagen Aqua memiliki ciri-ciri seperti permukaan badan yang berkilat,rekabentuk yang anggun dengan 4 kipas dan beg udara bersepadu yang mengembung untuk membuat ianya terapung.

Ia juga mesra alam kerana kedua-dua motornya menggunakan kuasa hidrogen tanpa mengeluarkan sebarang karbon.Mempunyai 2 motor enjin dimana yang utama terletak di bawah Kerangka Badan (Chassis) yang bertugas menggelembungkan ‘skirt’ di sekeliling kenderaan itu untuk membolehkannya terapung sementara satu lagi memacunya ke depan dan mengawal arah.Pintu masuk adalah terletak di belakang kenderaan.Kedua-dua kipas belakang tambahan ditepinya memberikan gambaran visual akan roda konvensional.

Tiada tarikh tepat diumumkan lagi bilakah kenderaan ini akan dikeluarkan.Dipercayai banyak syarikat kenderaan berhasrat memasarkannya menjelang tahun 2014.

Pertandingan tersebut telah meminta para PerekaCipta tampil dengan idea Kenderaan ‘off-road’ China.Aqua adalah berdasarkan teknologi yang ada pada masa kini.

“Tidak ada pengangkutan yang lebih baik daripada kenderaan kusyen udara kerana ia boleh bergerak dengan baik di darat, ais dan air."

“Saya berharap Aqua satu hari nanti akan menjadi kereta super yang komersial dan mampu dimiliki oleh orang awam,” kata Zhang.
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Blogged.my
Kedai Backlink,Backlink Percuma
Hijri Calendar
Kalendar Besar
My Weather✔