Monday, December 31, 2012

Nak Tahu Jantina Laptop/Pc Anda?


Share/Bookmark


Mungkin anda tidak tahu yang sebenarnya laptop/pc korang ada jantina.. Jadi bagaimana cara nak ketahuinya? Senang saja, apa yang perlu anda buat ialah buka Notepad dan tulis CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"i'm your computer, and i can talk, kamu suka suka suka suka nampak ghighi ghighi ghighi"





Lepas itu 'Save as'

'Save as' fail tadi ke Desktop dengan apa-apa nama fail seperti:- jantina.vbs pastikan extension file .txt anda tukar kepada .vbs


Bila dah save fail tadi akan jadi icon cam gambar kat sebelah ni.. Double Klik Icon tu nanti akan keluar dia punya suara.. Ada dua jantina je sama ada lelaki atau perempuan.. Bapok atau Pondan tak de Ya.. Haha ha..

Penulis dah try dan laptop aku ni suara pompuan..kih2x


Selamat Mencuba....



P/s:- Sekiranya anda ingin komen secara persendirian atau Private Message (PM) anda boleh terus tulis kat borang di bawah ini.. Mesej akan terus dihantar ke Email penulis...
foxyform.com
Baca Lagi ...

Tuesday, December 25, 2012

Allah Tidak Pernah Silap


Adakalanya apabila Allah memperlihatkan kepada kita kasih sayang binatang ini terhadap kanak-kanak istimewa tersebut, mungkin ia adalah satu sesi Allah memperli manusia berhati syaitan bahawa ada binatang yang lebih mulia dari syaitan berwajah manusia tersebut.

Ke mana agaknya nilai kemanusiaan kita hari ini? Maka selain Allah memperlihatkan kemuliaan binatang itu dalam menyantuni manusia, Allah mengherdik manusia yang yang bersikap lebih teruk dari binatang!

Firman Allah:

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam itu kebanyakannya terdiri daripada jin dan manusia, mereka mempunyai hati (tetapi) tidak digunakan untuk memahami (ayat-ayat Allah), mereka mempunyai mata (tetapi) tidak digunakan untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak digunakan untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai” - Al-'Araaf-179.


⇨Sumber: Facebook



P/s:- Sekiranya anda ingin komen secara persendirian atau Private Message (PM) anda boleh terus tulis kat borang di bawah ini.. Mesej akan terus dihantar ke Email penulis...
foxyform.com
Baca Lagi ...

Monday, December 24, 2012

JUTAWAN ARAB SAUDI MILIKI USD7.7 BILLION-MEMILIH UNTUK JADI MISKIN SEMULA



Pernah dengar tak Al- Rajhi Bank. Mungkin korang pun ada buka akaun kat Bank tu. Hamba Allah yang kat atas ni ialah pengasas Bank Al- Rajhi tersebut. Bank Al-Rajhi adalah Bank Islam terbesar di dunia. Nama Jutawan ni ialah Sulaiman Al-Rajhi. Lahir pada tahun 1920 di Arab Saudi. Dibesarkan di padang pasir. Jutawan yang bekerja dengan hasil usaha sendiri dan bukan berasal dari kerabat diraja.


Fakta berkaitan dengan Sulaiman Al Rajhi :

1) Beliau berasal dari orang miskin menjadi Jutawan dan memiliki USD7.7Billion. Beliau dahulu (2011) orang yang ke 120 terkaya didunia mengikut Majalah Forbes. Sekarang kembali miskin kerana telah menyerah seluruh hartanya kepada anak-anak dan sebahagian besarnya didermakan badan kebajikan.

2) Membuka Bank Islam kerana Islam mengharamkan faedah atau interest (tiada Bank Islam waktu tu).

3) Memulakan kerja harian selepas solat subuh dan berhenti hingga waktu Isyak.

4) Mula-mula membuka Bank Islam di London kemudian baru ke Timur Tengah.

5) Disiplin yang diamalkan selain bekerja keras ialah menepati masa.

6) Tidak suka membazir; kenapa perlu pasang langsir tebal dan memasang lampu sedangkan Allah swt telah beri cahaya pada siang hari secara percuma?

7) Bisnes vs peribadi; memiliki ekuiti syarikat penerbangan dan masih membayar untuk tiketnya.

8) Merendah diri; masih menaiki penerbangan kelas ekonomi.

9) Menepati waktu; mempelajarinya pada awal memulakan bisnes kerana pernah lewat beberapa minit menghadiri mesyuarat dengan pegawai syarikat terkemuka di Eropah dan pegawai tersebut enggan berjumpanya kerana kelewatan tersebut.

10) Tegas dengan prinsip Islam; dijemput menghadiri jamuan makan malam. Keluar dari jamuan tersebut selepas menyedari ada program hiburan yang menyalahi syariat. Menteri bertanggungjawab akhirnya membatalkan program tersebut bagi membolehkan beliau berada dalam majlis tersebut. Itulah kuasa orang kaya yang beriman.

11) Semuanya baik-baik; Alhamdulillah. Itulah ucapan dari mulut beliau apabila mendengar kilang-kilangnya terbakar. Bukan sekali kejadian itu berlaku, tetapi dua kali.

12) Semuanya Allah punya; kita cuma pemegang amanah di atas muka bumi.


MORAL CERITA : NAK JADI JUTAWAN KENA KERJA KUAT DAN PANDAI CARI PELUANG. TIADA SHORT CUT NAK JADI KAYA.

Jutawan Arab Saudi yang berjaya mengubah hidup beliau daripada seorang rakyat miskin hingga berjaya mengumpul kekayaan, Sulaiman Al-Rajhi, merupakan seorang dermawan yang terkenal di dunia.
Beliau adalah pengasas Bank Al-Rajhi, bank Islam terbesar di dunia, dan salah satu daripada syarikat terbesar di Arab Saudi.

Sehingga 2011, kekayaan beliau telah dianggarkan oleh majalah Forbes, bernilai sebanyak AS$ 7.7 bilion sekali gus disenaraikan sebagai orang ke-120 yang terkaya di dunia.
Yayasan Saar milik beliau adalah sebuah organisasi amal yang terkenal di negara tersebut.
Keluarga Al-Rajhi dianggap sebagai salah satu daripada keluarga kaya yang BUKAN daripada keluarga diraja, dan mereka adalah antara dermawan terkemuka di dunia. Walaupun Al-Rajhi adalah seorang jutawan, tetapi beliau memilih untuk menjadi ‘miskin’ sehinggakan beliau tidak mempunyai sebarang wang dan juga saham yang dimiliki beliau sebelum ini.

Keadaan tersebut terjadi apabila beliau memindahkan kesemua aset yang dimiliki kepada anak-anak beliau dan mendermakan aset-aset yang selebihnya. Bagi menghargai jasa beliau terhadap dunia Islam, termasuk mengasaskan bank Islam terbesar dunia dan juga segala usaha yang dijalankan untuk membasmi kemiskinan, Al-Rajhi telah dipilih untuk menerima Anugerah Antarabangsa Raja Faisal atas jasa beliau kepada Islam.

Dalam satu wawancara yang dibuat oleh Muhammad Al-Harbi dari Al-Eqtisadiah Business Daily, Al-Rajhi menceritakan tentang bagaimana beliau mampu meyakinkan ketua-ketua bank di dunia, termasuk Bank of England, hampir 30 tahun lalu, bahawa bayaran ‘faedah’ adalah sesuatu yang haram bagi kedua-dua agama iaitu Islam dan Kristian, dan bank secara Islam adalah penyelesaian yang terbaik bagi menaikkan taraf ekonomi dunia.


⇨Sumber: syahrilkadir.wordpress.com


P/s:- Sekiranya anda ingin komen secara persendirian atau Private Message (PM) anda boleh terus tulis kat borang di bawah ini.. Mesej akan terus dihantar ke Email penulis...
foxyform.com
Baca Lagi ...

Aneh! Imej Lelaki Bercahaya Di dalam Masjid Nabawi Dirakam CCTV



  Gempar! Imej lelaki yang bercahaya (dalam bulatan) berjaya dirakam CCTV Saluran Sunna Al Nabawi ketika khutbah jumaat di Masjid Nabawi pada hari Jumaat 7 Disember 2012.

Sesuatu yang aneh telah berlaku, ia mungkin apa sahaja seperti bayang akibat pancaran cahaya matahari, jin islam, malaikat atau manusia biasa.. apapun ianya tetap ganjil dan merupakan sesuatu yang menarik perhatian.

Pelbagai spekulasi dan tanggapan telah dilontarkan oleh setiap orang tentang 'Lelaki Bercahaya' ini sejak video mengenainya tersebar di internet.Namun apa yang pasti, video rakaman cctv ini bukan palsu atau hasil edit ianya adalah benar2 berlaku..

Topik mengenai video ini masih hangat diperkatakan dan diperdebatkan oleh orang ramai dalam rangkaian sosial seperti Facebook, Twitter dan lain-lain.Haramain.info sebagai sebuah Haramain Blog yang terbesar dan utama turut memberi penjelasannya yang tersendiri..

Menurut pihak Haramain ianya adalah berpunca dari pancaran cahaya matahari... Walauapapun tafsiran dan jawapan yang diberikan, terpulanglah pada fikiran dan pengetahuan masing-masing.Sesungguhnya hanya Allahlah sahaja yang lebih mengetahui.Wallahu A'lam..


⇨Sumber: Sun Light Making Things Strange in Masjid Al Nabawi
Sun Beam| To Clarify Strange Thing in Masjid Nabawi


P/s:- Sekiranya anda ingin komen secara persendirian atau Private Message (PM) anda boleh terus tulis kat borang di bawah ini.. Mesej akan terus dihantar ke Email penulis...
foxyform.com
Baca Lagi ...

Sunday, December 23, 2012

Radio Malaysia - IKIM.fm



IKIM.fm merupakan salah satu saluran radio yang berkonsepkan pendekatan dakwah Islami melalui media penyiaran yang beroperasi selama 24 jam sehari di Malaysia. IKIM ialah singkatan kepada Institut Kefahaman Islam Malaysia, iaitu pengendali stesen radio ini. Ia dipancarkan menggunakan frekuensi 91.5 MHz (di Lembah Klang) dan dipancarkan ke seluruh negara. IKIMfm dilancarkan secara rasminya oleh Perdana Menteri ketika itu, YABhg. Tun Dr Mahathir Mohamad pada 6 Julai 2001. Frekuensi IKIM.fm dahulunya digunakan oleh RFM (kini Red FM), sebelum bertukar ke 104.9 MHz (di Lembah Klang), pada awal tahun 2000. Ia juga boleh diikuti melalui internet di laman webnya.Sekitar 95% programnya dipersembahkan dalam bahasa Melayu manakala selebihnya dalam bahasa Arab dan Inggeris...
Baca Lagi ...

Monday, December 17, 2012

Radio Malaysia - Hot FM





Hot FM merupakan radio berbahasa Melayu milik Synchrosound Studio Sdn Bhd , anak syarikat Media Prima.. Siarannya dipancarkan dari Sri Pentas, Bandar Utama. Hot FM memulakan operasi ujian pemancaran bermula 15 Januari 2006 dan mula beroperasi secara rasmi pada 5 Februari 2006. Hot FM mengambilalih frekuensi WaiFM milik Datin Seri Tiara Jacquelina, setelah WaiFM menutup operasi dan dibeli oleh Media Prima.

Hot FM mengudara selama 24 jam sehari. Diterajui oleh bekas penyampai Era FM, Seelan Paul sebagai Pengarah Rangkaian, Hot FM menyiarkan lagu-lagu 90-an, lagu-lagu Melayu terbaru, Indonesia, dan antarabangsa serta informasi tentang muzik.

Pada tahun 2009, Hot FM mencatat sejarah apabila buat pertama kalinya menduduki tempat teratas di kalangan semua stesen radio di Malaysia dengan 3.8 juta pendengar mingguan, sekaligus berjaya mengatasi musuh tradisinya Era FM yang hanya meraih 3.76 juta pendengar mingguan


P/s:- Sekiranya anda ingin komen secara persendirian atau Private Message (PM) anda boleh terus tulis kat borang di bawah ini.. Mesej akan terus dihantar ke Email penulis...
foxyform.com
Baca Lagi ...

Sunday, December 16, 2012

Radio Internet Malaysia - Best FM



BestFM Radio ditubuhkan pada 7 october 2011 pada hari jadi saya sendiri Bunga Larangan BestFM atau lebih dikenali sebagai Munge BestFM, Radio ini berjaya dibuka atas usaha , dorongan dan sokongan kawan2 saya yang walaupun pada mulanya hanya beberapa kerat tapi amat berharga dan bermakna iaitu Orked Laa , DeeJay Ela ,Ahcai BestFM, adik Deliesya , Abg Awie , Kak Azizah , Kanda Shah Putra dan yang paling penting mama kandung munge sendiri turut memberi sokongan dan dorongan iaitu Mama Khaty Azian.Thanks u all semua , i love u forever ~Alhamdulillah sekarang BestFM telah mula dikenali dan mempunyai pendengar sendiri.

BestFM Radio bukan saja bertujuan untuk menghiburkan pendengar di facebook dengan lagu2 permintaan mereka sendiri malah telah menjadi seperti satu comunity kecil , di sini kita boleh berkenalan dengan rakan baru ataupun 'KEEP IN TOUCH' dengan rakan2 lama yang da lama tak jumpa sambil bergurau senda dan berkejar-kejaran di wall BestFM Radio dan dihidangkan dengan lagu2 dan celoteh DeeJay , sangat sesuai untuk release tension setelah penat pulang berkerja seharian.


⇨Sumber



Baca Lagi ...

Thursday, December 13, 2012

GAMES YANG MENGHINA AGAMA ISLAM

Share/Bookmark
1) Devil May Cry 3

KUALA LUMPUR: Satu permainan komputer yang digilai remaja negara ini dikhuatiri boleh menjejaskan akidah pemainnya kerana ia mengandungi elemen menghina Islam apabila memaparkan kalimah Allah dan Kaabah.
Pemain permainan itu didakyah kononnya mereka berjihad untuk menentang syaitan kerana dikehendaki menewaskan makhluk itu untuk menembusi 12 pintu sebelum ‘penghulu syaitan’ menanti mereka di pintu terakhir iaitu pintu Kaabah.
Elemen penghinaan ke atas Islam jelas tertera apabila kalimah Allah dipaparkan di setiap pintu yang dikawal syaitan termasuklah di pintu kaabah.
  Difahamkan, permintaan tinggi terhadap permainan itu menyebabkan pihak pengeluar kini sudah mengeluarkan empat edisi bagi permainan berkenaan sejak mula memasarkannya pertengahan tahun lalu.
Tokoh agama yang juga penceramah bebas, Hassan Mahmud Al-Hafiz menyifatkan permainan komputer itu satu penghinaan melampau kepada umat Islam kerana kaabah adalah kiblat dan tempat suci, begitu juga dengan kalimah Allah yang tidak boleh dijadikan bahan permainan sesuka hati.




Satu adegan dalam game tersebut dipaparkan pintu kaabah sebagai pintu yang menghubungkan di antara dunia syaitan dan dunia nyata dan yang membukakan pintu tersebut adalah karakter c.g.i. yang telah menyerahkan diri pada kuasa ilmu hitam yang sememangnya Islam melarang amalan itu.

Skrip watak c.g.i. itu ada membaca ayat, kalau tak silap lebih kurang begini permulaannya..

(Diterjemahkan dalam bahasa Melayu) “wahai pintu yang menghubungkan dunia kegelapan”
  dan dia membaca ayat itu didalam kitab yang dipegangnya. Kalau tak silap kitab bible. Pasal di akhir scene karakter tersebut ada menyebut 7 ayat kemusnahan yg tercatit didalam bible.

“Wrath, Sloth, Lust, Gluttony, Greed, Pride dan akhir sekali Envy”.





Sememangnya, banyak lagi kalau nak disenaraikan permainan yang sebegini.. apa yang penulis ingin sampaikan adalah sebenarnya kita Umat Islam tanpa sedar telah dijajah dan diserang secara minda (psikologi) dan ia adalah lebih merbahaya dari secara fizikal yang mana jelas kelihatan pada pandangan luaran....



P/s:- Sekiranya anda ingin komen secara persendirian atau Private Message (PM) anda boleh terus tulis kat borang di bawah ini.. Mesej akan terus dihantar ke Email penulis...
foxyform.com
Baca Lagi ...

Tuesday, December 4, 2012

Aku Muslim

Ada satu kisah untuk dikongsi bersama. Saya telah menghadiri satu majlis ilmu untuk memberikan pengisian slot tentang kewajipan solat. Kelompok pendengarnya sekitar 20 orang yang terdiri daripada wanita yang berusia dalam lingkungan 18 hingga 61 tahun.

Antara persoalan yang saya lontarkan,

“Kalau ada seorang anak kecil bertanyakan kepada kita, ‘Ibu ... kakak, siapa Allah?' Apa kita nak jawab?”

“Allah Tuhan kitalah.”

“Tuhan itu apa?”

“Tuhan tu Allah lah.”

Mula terdengar bisikan dan tawa daripada para hadirin di hadapan saya. Saya mula bertanya kepada setiap orang yang ada, dan seorang pun tidak dapat menghuraikannya. Jawapan yang mereka berikan seperti kisah ayam dan telur. Manakah yang datang dahulu? Tiba-tiba keliru. Jawapan terhenti di situ sahaja. Tuhan itu Allah. Allah itu Tuhan.

Kalau anak itu bertanya pula, "Allah mana? Tak nampak pun"

Hadirin mula tersenyum-senyum.

"Allah ada di langit"

"Baik, kalau begitu siapakah yang mencipta langit?"

"Allah" jawapan diberi penuh yakin.

"Sebelum Allah mencipta langit, Allah ada di mana?"

Emmm... mula ragu-ragu dan keliru lagi.

Apakah masalah yang ada pada kelompok ini? Kurang berfikir? Kurang belajar? Atau langsung tidak pernah berfikir dan belajar? Mereka Muslim? Ya tetapi tidak kenal Allah? Satu perkara yang perlu dirisaukan. Jadi, Islam hanya pada kad pengenalan sahaja?

Sembang-sembang, renung-renung ... “Aku Muslim?”, menyentuh topik-topik yang ringan dan santai bermula dengan hikmah kejadian manusia sehinggalah ke topik muhasabah Islam dalam diri, dengan harapan ia dapat menjadi medium bagi para pembaca membuka minda, merenung dan menilai kualiti diri sebagai seorang Muslim. Wallahua’lam.


Aku Muslim
Nur Khairunnisa
  • Kod Produk: TB0156
  • ISBN: 978-967-388-103-1
  • Penerbit: Telaga Biru Sdn. Bhd.
  • Harga Pasaran: RM18.00
  • Harga Ahli VIP: RM17.00 (BP: 0.80)
  • Berat:  300 g
  • Kesesuaian Usia:  Umum

"Mengenali diri, mendalami ad-Din dan menjiwai hakiki seorang Muslim"



Nota: ⇨Untuk dinaik taraf menjadi Ahli VIP dan nikmati pelbagai faedah tambahan anda hanya perlu membuat satu belian pada Harga Pasaran (min. RM15.00) dan status anda akan secara otomatik ditukar kepada Ahli VIP.
Baca Lagi ...

Sunday, November 25, 2012

MeerZan Creative

Assalamualaikum semua...

Kami dari MeerZan Creative.Kepakaran kami adalah memperkenalkan perniagaan anda dengan cetakan namecard dan flyers yang berkualiti dengan harga Amat MURAHHHH.



Share/Bookmark

Baca Lagi ...

Saturday, November 24, 2012

“KL GANGSTER” - Versi Lawak


Share/Bookmark


Asal cerita mengisahkan dua beradik yang telah terjebak di dalam dunia gangster, seorang bernama Malek dan seorang lagi Jai. Si abang iaitu Malek telah dipenjarakan selama 5 tahun akibat dikhianati oleh kumpulannya sendiri yang didalangi oleh Shark anak tiri kepada King, iaitu ketua kongsi gelap yang paling berpengaruh di KL. Bagi Malek setelah dibebaskan beliau ingin mengubah persepsi kehidupan serta menjauhkan diri dari kehidupan hitam sebagai ahli kongsi gelap.

Menjalani rutin kehidupan biasa sambil menjaga ibunya yang dah tua tapi sebagai bekas banduan yang dipandang serong oleh masyarakat adalah agak sukar dia menjalani kehidupan seperti biasa. Beliau sering diganggu oleh gangster-gangster lain yang masih berdendam dengan beliau sehingga King tampil menghulurkan bantuan untuk Malek memulakan kehidupan baru. King mengarahkan orang-orangnya supaya tidak menganggu kawasan Malek dan ini amat tidak disenangi oleh anak tirinya Shark yang ingin menjadi “Raja” di KL ini. Berlainan pula dengan kehidupan adiknya yang masih hanyut dibuai kemewahan hidup di dalam dunia gangster.

Bagi Jai kemewahan hidup adalah segalanya dan ini hanya boleh dicapai dengan dunia hitam yang diceburinya sekarang. Dia sanggup melakukan apa saja demi wang dan kuasa. Jai antara orang kuat Shark dalam apa saja misi yang Shark lakukan. Jai lah orangnya yang akan tampil ke depan untuk merealisasikan apa jua yang diarahkan Shark. Sayap Shark semakin berkembang. Tapi dengan kemunculan Malek, Shark terasa semakin tergugat. Beliau terasa tercabar. Berbagai cara dilakukan untuk menjatuhkan Malek tetapi sentiasa dipatahkan oleh ayah tirinya King yang sering membela Malek yang dianggap sebagai sahabat.

King kurang senang dengan karenah Shark yang sentiasa mencetuskan perbalahan yang membabitkan kumpulan-kumpulan gelap yang lain. Ini membuatkan hubungan anak beranak ini semakin dingin. Kerana tamakkan kuasa Shark mula berdendam dengan ayahnya beserta Malek. Bagi Shark, Maleklah punca segalanya. Dengan itu, Shark mengarahkan Jai untuk menghapuskan abangnya. Disinilah bermula konflik diantara saudara dan kesetiaan keluarga dan kumpulan.. Nyawa atau harga diri sehingga akhirnya membawa kepada pertempuran diantara mereka...



| Ramadhan: Care for Hunger |Bersempena Ramadhan yang bakal tiba, Islamic Relief Malaysia kini menjalankan kempen...

Posted by Islamic Relief Malaysia (IRM) on 2hb Mei 2015



Baca Lagi ...

Thursday, November 22, 2012

Robot Serangga Nyamuk Dicipta



Sebuah laporan menunjukkan bahawa tentera AS telah menghabiskan berbilion-bilion dollar untuk membina pesawat perisikan tanpa pemandu dan membangunkan teknologi pesawat mikro yang boleh hadir dalam bentuk sekumpulan serangga bersaiz kecil dan mampu terbang.

Menurut maklumat internet yang diperolehi dari pelbagai sumber, pasukan penyelidik di Johns Hopkins University melalui kerjasama dengan Jabatan Penyelidikan Ilmiah Tentera Udara AS di Wright-Patterson Air Force Base di Arlington, Virginia, mengatakan bahawa mereka sedang membangunkan apa yang disebut sebagai kenderaan udara mikro MAV yang akan melakukan tugas perisikan dipelbagai tempat dan negara.

Serangga robot itu direka sedemikian rupa supaya dengan mudah dapat menyusup ke kawasan bandar, walaupun faktor padatnya bangunan dan kumpulan orang ramai, namun kewujudan enjin pembunuh ini tak terduga kehadirannya dan tanpa halangan serta sangat praktikal. Robot serangga super mini ini juga boleh dikendalikan dari jarak jauh dan dilengkapi dengan kamera seberat 0.15 gram dan mikrofon built-in.

Alat peranti perisikan baru ini mempunyai kemampuan untuk mendarat tepat pada kulit manusia, dengan menggunakan jarum bersaiz kecil super-mikron untuk mengambil sampel DNA dan terbang dengan kelajuan tinggi. Orang hanya akan merasa sedikit rasa sakit seperti gigitan nyamuk tanpa meninggalkan sebarang kesan tanda.

Drone serangga super perisikan ini sukar dikesan dan juga boleh menyuntik racun ke tubuh musuh jika berlaku peperangan. Pada awal tahun 2007, kerajaan AS dituduh secara diam-diam membangunkan teknologi serangga robot tersebut ketika para penunjuk perasaan anti perang di Amerika Syarikat menyaksikan beberapa benda terbang mirip dengan pepatung atau helikopter melayang-melayang di atas kepala mereka.

AS tidak sendirian dalam membuat drone ini, terdapat negara lain seperti Perancis, Belanda dan Israel juga membangunkan peranti yang sama tetapi berbeza.Negara Israel misalnya, melalui Israel Aerospace Industries IAI telah berjaya menghasilkan Drone berbentuk kupu-kupu, beratnya hanya 20 gram dan kemampuannya dapat mengumpulkan semua data perisikan yang disimpan di dalam sebuah bangunan.
Baca Lagi ...

Saturday, November 17, 2012

Lukisan Realitis Dilukis Oleh Gadis 18 Tahun

Gadis berusia 18 tahun ini merupakan seorang seniman asal Belanda yang pandai melukis. Dengan hanya menggunakan sebuah pensil, ia berhasil membuat sebuah lukisan paling realistis. Bahkan lukisan nya itu terlihat begitu nyata seperti sebuah potret.

Rajacenna mulai terjun ke dunia seni pada tahun 2009. Meskipun ia tidak berbekal pendidikan seni dan belajar menggambar secara otodidak, namun lukisan yang ia hasilkan begitu menakjubkan.

Rajacenna mulai menjadi seniman profesional di usia 17, dan sejak itu pula ia menciptakan beberapa gambar potret realistis dari para selebriti seperti Angelina Jolie, Lady Gaga dan lain-lain.

Memiliki bakat yang luar biasa dari segi melukis, maka tak heran jika ia didekati oleh salah satu penerbit di Amerika yang menerbitkan buku berjudul “American pencil portraits 2″. Berisi gambar dari beberapa orang yang paling berbakat di dunia seni.


Baca Lagi ...

Monday, November 12, 2012

Misi Sinar Harapan : Dana Kembali ke Sekolah 2013


Share/Bookmark


Assalamualaikum
Semoga dilindungi Allah sentiasa.


Insya-Allah kami akan teruskan Misi Sinar Harapan Dana Kembali ke Sekolah seperti tahun2 sebelum ini. Kami mulakan Misi ini bersama doa kepada Allah swt agar ada bantuan daripada-Nya untuk permudahkan urusan kami, jua dibukakan hati para sahabat untuk bersama2 berkongsi rezeki, sama ada dlm bentuk tenaga, masa & harta. Kami akan bergerak dari satu destinasi ke satu destinasi yang lain, bergantung kepada dana yang ada. Memandangkan musim tengkujuh sudah mula menjengah, kami akan selesaikan dulu Misi di kawasan2 biasa dilanda banjir, iaitu di kampung2 sekitar Rantau Panjang & Pasir Mas, Kelantan.

Insya-Allah Misi di destinasi pertama-Rantau Panjang & Pasir Mas, Kelantan akan berlangsung pada 11-13NOV 2012.

Antara destinasi Misi Kembali ke Sekolah(bergantung pada dana)

1. Perkampungan miskin sekitar Rantau Panjang & Pasir Mas, Kelantan
2. Perkampungan miskin sekitar Lenggong, Perak.
3. Perkampungan miskin sekitar Redang Panjang, Perak
4. Perkampungan miskin sekitar Machang, Kelantan
5. Kawasan penempatan miskin bandar di P.Pinang

☑Target: 100 pelajar x RM100(pakaian sekolah, kasut, beg & alat tulis) Untuk maklumat lanjut sila hubungi☎:
Elly 012-3614014 eksekutifsuri@yahoo.com.my
En Jamaluddin 019-5414673 jamaluddinbinhassim@yahoo.com

atau lawati blog:

1.⇨
2.⇨
3.⇨



Eksekutif Suri
KUALA LUMPUR, Malaysia
Kami merupakan aktivis bebas yang memperjuangkan nasib anak yatim, anak2 terbiar, OKU, fakir miskin, mualaf, ibu tunggal, pelajar madrasah al-Quran & tahfiz. Tanpa mengira penat lelah & balasan sekadar mencari keredaan Allah dan bekalan di akhirat nanti..

Untuk melihat matlamat perjuangan kami sila klik ⇨Perjuangan Kami..






Sebagai Tanda Sokongan anda kepada blog ini 'Please Click' mana-mana iklan yang ditaja oleh Nuffnang.Terima kasih di atas keikhlasan anda..

Terima kasih diucapkan kepada Anda yang sudi bekerjasama membantu menjayakan aktiviti atau program seperti ini.. Semoga dengan sedikit usaha atau sumbangan yang mampu diberikan dapat membawa sinar harapan kepada mereka yang kurang bernasib baik..



Baca Lagi ...

Tuesday, November 6, 2012

Kereta Anda Kurang Prestasi?


Share/Bookmark


  Memiliki kereta adalah satu keutamaan dan idaman bagi kebanyakan orang atau masyarakat kini.. jika dulu ianya dianggap sebagai suatu Aset yang bernilai tinggi, kini tidak lagi bahkan dianggap sebagai satu barang keperluan iaitu salah satu perkara asas yang perlu ada dalam kehidupan masa kini... Namun tidak semua orang mampu membeli kereta yang baru maka ramai yang membeli kereta terpakai kerana ianya murah dan tidak begitu membebankan.Hakikatnya tidak semua kereta terpakai itu berkeadaan baik dan bagus prestasinya, pasti bila dipakai lama berbagai masalah akan timbul tambahan pula jika kereta itu telah agak lama digunakan.. Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian, begitu juga dengan masalah kereta terpakai atau kereta yang telah lama digunakan.Tidak perlu untuk menukar enjin atau membeli kenderaan lain, cukup dengan mengenalpasti punca2 yang menjadi penyebab kereta itu 'Kurang Prestasi'.


 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Masalah Kereta lembab tak ada pickup
 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ۩۩۩▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Ok Masalah Kereta kurang pick up ni agak general dan banyak punca bagi kereta dah lama pakai dan  telah berusia .. Perkara ni kena rujuk pada makenik apa masalah yang dihidapi pada kereta tersebut..

Kalau kereta Standart korang kurang pick up atau lembab atau terasa berat... berkemungkinan ini antara puncanya...
1.Minyak petrol yang digunakan tidak sesuai dengan enjin Jadi ini bermaksud tak semua kereta boleh pakai RON 95. Cek kat penutup minyak korang atau buku manual kereta untuk tengok tahap minimum RON yang korang boleh pakai.. Cuba try RON95 dan RON97 mana yang sesuai dengan kereta korang..

2.Mungkin semasa kita membuat penukaran minyak hitam enjin kereta terlalu banyak ( bubuh banyak sampai lepas tahap maxsima), atau minyak hitam enjin kereta kurang sesuai ( terlampau pekat)..

3.Pernah tak korang buat masa tukar minyak hitam enjin bubuh Engine Oil Treatment.. Sekira boleh, masukkan sedikit Engine Oil Treatment setiap 3 atau 6 kali menukar minyak hitam.. jangan ler letak banyak tau.. 1/2 botol cukup ler. Tujuannya memberikan lebih perlindungan pada bahagian dalaman enjin dan selain itu meringankan dan melancarkan lagi pergerakkan piston turun naik..

4.Cuba periksa spark plug jika sudah lama. Berkemungkinan juga apinya kurang dan boleh menyebabkan pembakaran kurang efisyien power enjin kurang atau mungkin masalah pada plug cable . Ini juga boleh jadi punca bekalan spark kurang..

5.Cuba periksa air filter kereta korang.. Kalau air filter dah kotor boleh menyebabkan bekalan udara pada enjin masuk tidak banyak.

6.Bagi kereta yang guna carburetor, rasanya elok buat servis dan cuba cuci carburetor... maybe tersumbat dan berkeladak kotor banyak enapan carbon... Kaburetor yang dipasang pada enjin kereta mempunyai satu alat yang dipanggil “acceleration pump” yang berfungsi untuk menambah aliran minyak masuk ke ruang pembakaran enjin dan meningkatkan kuasa dengan pantas seperti ketika memecut untuk memotong kereta lain. Jika kereta terasa lembab biasanya alat inilah yang bermasalah.

7.Kalau kereta mengunakan fuel injection.. mungkin juga injektor tersumbat. Ini juga boleh mengurangkan kecekapan enjin.. Jadi kenalah buat servis bersihkan injector dengan menggunakan Pressurized Fuel Injector Cleaner bagi memberikan kelancaran semburan injector lebih baik dan sempurna.

8.Sensor EFI kotor - selalunya boleh diservis saja. Sensor EFI yang kotor boleh menyebabkan fungsi EFI kurang cekap.so kena bersihkan ajerr..

9.Fuel filter kereta tersumbat . Fuel filter merupakan penapis kotoran dalam bahan petrol ( dah tersumbat).. kalau dah lama tak ganti mungkin juga menyebabkan aliran minyak masuk kurang efisyen..Mungkin korang tak pernah tukar baru fuel filter korang tu yang dah bertahun tahun.. kat mana kedudukan fuel filter ni? Sesetengah kereta korang kena cari bawah kereta yang antara tangki minyak yang bersambung dengan pipe petrol..

10. Pernah tak korang buat 6 bulan sekali mesti bubuh Fuel system cleaner atau injektor cleaner dalam tangki minyak petrol kereta korang... Isi minyak petrol penuh satu tangki kemudian bubuh pula Fuel sytem cleaner.. Ini bertujuan mencuci dan membersihkan kotoran dan keladak-keladak yang terkandung dalam fuel sistem kereta korang dari tangki minyak, piping, hose, masuk ke injector atau carburator hingga ke ruang pembakaran.. Kalau kita ada buat, kesemua fuel sistem akan bersih dan memberikan kesan pickup kereta yang lebih baik.

11. Tuning kereta dah lari..Mungkin RPM rendah atau tidak stabil.. mungkin enjin kene tuning sikit supaya performance ada balik macam sediakala. Buat ignition timing menggunakan lampu strobe light.

12.Clutch plate dah haus, habis dan nipis.. Clutch Plate kalau dah haus, kereta memang lembap sikit. Kalau naik bukit ajer tekan minyak mengaum jer enjin tapi keretanya lembap atau menghadapi kesukaran masa memotong kereta di hadapan (kereta tak pergi laju)

13.Minyak gear atau minyak ATF kereta sudah kotor dengan kelikatan yang tidak betul menambah beban pada enjin.. setiap dua kali tukar minyak gear box, masukkan sedikit gear treatment... Ini bertujuan melembutkan lagi dan memberi perlindungan pada gearbox selain meringankan pergerakkan..

14.Bila ON aircond enjin kereta terasa 'berat' walaupun sudah servis aircond, kereta anda menjadi berat (pickup lambat). Sekiranya keadaan ini berlaku, buat pelarasan timing enjin semula.

15.Ada sesetengah orang memasang voltage stabilizer sebagai Penstabil Voltan untuk support eletrik pada alat eletronik kereta ini termasuklah kawalan minyak ialah injection dan computer box , dapat bekerja dengan baik tanpa beban eletrik yang berat supaya suntikan bahan api berjalan lancar tanpa gangguan voltan yang turun naik. Sekali gus menstabilkan pick-up kereta.

16.Ekzos kereta tersumbat atau bocor.. Seharusnya seluruh sistem perlu diperiksa. Mungkin dah banyak karbon.. Sesetengah orang tukar dari extractor dan pasang tabung bullet tengah kemudian tukar muffler straight flow.. biasa kedai ekzos kereta cakap performance lebih responsif dan lebih pick-up.

17.Saiz roda atau sportrim terlalu besar. jika terlalu besar ia akan jadi terlalu berat dan akan memberi kesan kurang pick up .. Sebabnya tayar dah lebar dari biasa, daya geseran tayar dan permukaan jalan pun bertambah, itu puncanya permulaan pecutan kereta kurang pick up..

18.Tekanan udara tayar yang rendah - juga penyebab beban berlebihan atau mungkin juga penjajaran kereta tidak betul.. Walaupun benda ni nampak remeh, ini juga menyebabkan kita terasa kereta agak berat ketika memandu. 19.Untuk kereta lembab pick up (underpower) apabila usia dah masuk 7 tahun, elok ler buat top overhaul. Simptom-simptom enjin yang memerlukan top overhaul seperti asap putih jelaga atau mungkin juga enjin ada kebocoran gasket..



⇨Sumber




Sebagai Tanda Sokongan anda kepada blog ini 'Please Click' mana-mana iklan yang ditaja oleh Nuffnang.Terima kasih di atas keikhlasan anda..

Baca Lagi ...


Blogged.my
Kedai Backlink,Backlink Percuma
Hijri Calendar
Kalendar Besar
My Weather✔